8 Θεατρικά παιχνίδια έκφρασης για παιδιά!


Οι δραστηριότητες δεν σταματούν μόνο στις στατικές δράσεις και στα φύλλα εργασίας! Τα παιδιά χρειάζονται παιχνίδια για αποσυμπίεση στο σπίτι ή στο σχολείο γι' αυτό σε αυτό το άρθρο θα σας προτείνουμε διαφορετικά παιχνίδια που μπορούν να παιχτούν από νήπια μέχρι παιδιά τρίτης δημοτικού! Τα παιδιά δεν αγαπούν μόνο τα παιχνίδια ανταγωνισμού που χωρίζονται σε ομάδες και έχουν ένα στόχο, αλλά αγαπούν και τα παιχνίδια έκφρασης και θεατρικότητας στα οποία ξεδιπλώνουν τον χαρακτήρα τους και ανακαλύπτουν την φαντασία τους!

 

8 Θεατρικά παιχνίδια έκφρασης

 

1. Παιχνίδι αισθήσεων και συναισθημάτων

Σε αυτό το παιχνίδι προσπαθούμε με τα παιδιά να μιμηθούμε σκηνές της καθημερινότητας βάζοντας τις αισθήσεις μας και την εκφραστικότητα να δουλέψει. Το προτείνουμε σαν παιχνίδι εισαγωγής για να ζεστάνουμε και να ξεμπλοκάρουμε την ομάδα. Οι παίχτες πρέπει να κάνουν πως:

 

Α) Μυρίζουν

Ένα φρέσκο ψωμί

Μια κολώνια

Σκουπίδια

Κρεμμύδια

 

Β)Ακούνε

Ένα αεροπλάνο

Μια σφυρίχτρα

Ένα συναγερμό

 

Γ)Γεύονται

Ένα λεμόνι

Μια τούρτα

Φασόλια

 

Δ)Βλέπουν

Έναν γίγαντα

Ένα μυρμήγκι

Ένα αυτοκίνητο που έρχεται πάνω τους

 

Ε)Ακουμπούν

Μια καυτή πέτρα

Ένα παγωμένο μπουκάλι

Ένα απαλό μαξιλάρι

 

Μπορείτε να συνεχίσετε με δικά σας παραδείγματα!

 

2.Ο Φωτογράφος

Σε αυτό το παιχνίδι τα παιδιά κινούνται στο χώρο και διαλέγουν έναν από την ομάδα να είναι ο φωτογράφος, όταν ο φωτογράφος πει ΣΤΟΠ!

Τα παιδιά πρέπει να καθίσουν ακίνητα και ο φωτογράφος να περάσει και να τα φωτογραφίσει σε διάφορες πόζες που μπορεί τους ζητηθούν.

 

3.Στο σώμα μου σχοινιά!

Στο συγκεκριμένο παιχνίδι τα παιδιά πρέπει να κινηθούν σαν μαριονέτες. Εμείς επιλέγουμε που θα μπει το σκοινί. Π.χ. τα παιδιά έχουν σχοινί κρεμασμένο από τη μύτη, άρα οι κινήσεις τους ξεκινάνε από την μύτη. Στη συνέχεια λέμε πως έχουν ένα σκοινί στο χέρι, όλες οι κινήσεις μας έχουν άξονα το χέρι μας. Το παιχνίδι αυτό μας βοηθά να κατανοήσουμε κάθε μέρος του σώματος μας.

 

4.Συντονισμός.

Σε αυτό το παιχνίδι τα παιδιά γίνονται ζευγάρια. Ο εμψυχωτής τους ζητά να εκτελέσουν κινήσεις π.χ. να ξαπλώσουν και να σηκωθούν με απόλυτο συντονισμένες κινήσεις σαν να σηκώνεται ένας άνθρωπος μπροστά από έναν καθρέφτη.

 

5.Ιστορία με μια λέξη.

Σε αυτό το παιχνίδι προσπαθούμε να φτιάξουμε μια ιστορία όλοι μαζί λέγοντας μόνο μια λέξη! Ξεκινάει ο πρώτος στο παιχνίδι και λέει "Μια", ο δεύτερος "φορά", ο τρίτος "και" κ.ο.κ. Αν είστε δυο ή τρεις μονάχα προσπαθήστε να ξεκινήσετε μια ιστορία και θα δείτε πως είναι πολύ δύσκολο αλλά και τρομερά αστείο!

 

6.Απλές φράσεις...αλλιώς!

Σε αυτό το παιχνίδι δίνουμε στα παιδιά απλές φράσεις όπως: Καλημέρα, καληνύχτα, Θα πάμε σχολείο σήμερα κλπ. και τους ζητάμε να τα πουν με διαφορετικούς τρόπους. Π.χ. ζητάμε να πουν καλημέρα θυμωμένα, νυσταγμένα, κακόκεφα κλπ.

 

7.Ιστορία με αργή ή γρήγορη κίνηση.

Φτιάξτε μια ιστορία με βοήθεια τις κάρτες μας και αφού την τελειώσετε παίξτε αυτή την ιστορία πολύ αργά ή πολύ γρήγορα. Κάντε εναλλαγές στο τέμπο αν θέλετε και το αποτέλεσμα θα σας ενθουσιάσει!

 

8.Παντομίμα!

Δεν υπάρχει πιο απλό και πιο διασκεδαστικό παιχνίδι από την παντομίμα. Ξεκινήστε απλά λέγοντας μια ιστορία. Ο ένας θα είναι αφηγητής και ο άλλος θα κάνει την παντομίμα σε όσα λόγια λέτε. Στη συνέχεια μπορείτε να αλλάξετε ρόλους μέχρι να τελειώσει η ιστορία σας. Μπορείτε επίσης να λέτε απλές φράσεις όπως: Σήμερα πήγα στο σχολείο μου και έφαγα ένα μεγάλο κρουασάν...

 

Τα θεατρικά παιχνίδια είναι ιδανικά για την έκφραση ενός παιδιού. Ένα παιδί χρειάζεται αυτά τα παιχνίδια για να εξασκήσει κοινωνικές δεξιότητες που θα είναι χρήσιμες σε όλη του τη ζωή. Γι' αυτό και εσείς παίξτε, γελάστε και εξερευνήστε την φαντασία του παιδιού σας!

Πηγή: http://www.oneirovates.com/
Βρείτε μας στο χάρτη

Login-iconLogin